Οπωροκηπευτικά

FROUTA 2

Επιλέξιμες προς επιδότηση  στα πλαίσια του Μέτρου 123Α, στον τομέα των Οπωροκηπευτικών προϊόντων είναι οι επενδύσεις που αφορούν, υπό προϋποθέσεις, τον εκσυγχρονισμό ή/και την ίδρυση μονάδων:

Α)Συσκευασίας, Τυποποίησης, Διαλογής, Συντήρησης, Ψύξης, Αποθήκευσης Νωπών Οπωροκηπευτικών

Β)Μεταποίηση Βιομηχανικής Τομάτας, Φρούτων, Λαχανικών, Ξηρών καρπών

Γ)Εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού και Αξιοποίησης Υπολειμμάτων του τομέα της Μεταποίησης Οπωροκηπευτικών

Δ)Επεξεργασίας Επιτραπέζιων Ελαιών

Ε)Μεταποίησης Γεωμήλων

Αναλυτικότερα ανά κατηγορία προϊόντων επιλέξιμες είναι οι παρακάτω επενδύσεις:

• Στο επίπεδο της εμπορίας:

Α.1. Ίδρυση μονάδων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων, μανιταριών και ξηρών καρπών.

Α.2. Ίδρυση εγκαταστάσεων στατικών ψυγείων και κατασκευή μικρής δυναμικότητας συσκευαστηρίων κηπευτικών με δυνατότητα προμήθειας κινητών (αυτοκινήτων) ψυγείων μόνο στις νησιωτικές περιοχές (πλην Κρήτης και Εύβοιας).

Α.3. Εκσυγχρονισμοί ή/και επέκταση με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων, μανιταριών και ξηρών καρπών.

• Στο επίπεδο της μεταποίησης:

Β.1. Μεταποίηση Βιομηχανικής τομάτας

Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων, κυρίως όσον αφορά:

o Τη χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών

o Την παραγωγή νέων προϊόντων

Χωρίς αύξηση της δυναμικότητας


Β.2. Μεταποίηση φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα κλπ)

α) Κονσερβοποιεία – Χυμοί φρούτων – Αποξηραμένα φρούτα

o Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση υφιστάμενων μονάδων κονσερβοποίησης οπωροκηπευτικών, βιομηχανικών ροδακίνων και αχλαδιών, λοιπών φρούτων και λαχανικών κυρίως όσον αφορά:

• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,

• την παραγωγή νέων προϊόντων.

o Ίδρυση νέων μονάδων μεταποίησης (κονσερβοποίησης) οπωροκηπευτικών (πλην βιομηχανικής τομάτας), βιομηχανικών ροδακίνων και αχλαδιών, λοιπών φρούτων και λαχανικών.

β) Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση υφισταμένων μονάδων χυμοποίησης, κυρίως όσον αφορα

• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,

• την παραγωγή νέων προϊόντων.

γ) Ίδρυση νέων μονάδων χυμοποίησης οπωρών (πλην των εσπεριδοειδών) σύγχρονης τεχνολογίας.

δ) Αποξηραμένων φρούτων Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση ή/και επέκταση μονάδων αποξήρανσης φρούτων (δαμάσκηνα, βερίκοκα κλπ).

ε) Ίδρυση – εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού.

στ) Εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων, χυμοποίησης εσπεριδοειδών κυρίως όσον αφορά:

• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,

• στις ψυκτικές εγκαταστάσεις,

• την παραγωγή νέων προϊόντων.

Β.3. Μεταποίηση λαχανικών

α) Ίδρυση νέων – ΕκσυγχρονισμόςΕπέκταση, με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων παραγωγής τουρσιών, λιαστής τομάτας και ψητών λαχανικών, κυρίως όσον αφορά

• την χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευασιών,

• την παραγωγή νέων προϊόντων.

β) Ίδρυση νέων – Εκσυγχρονισμός – Επέκταση, με ή χωρίς μετεγκατάσταση υφισταμένων μονάδων για την παραγωγή χυμών λαχανικών κύβων ή μιγμάτων αυτών σε ασηπτική συσκευασία.

Β.4. Μεταποίηση ξηρών καρπών

α) Ίδρυση , εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων μεταποίησης ξηρών καρπών

β) Ίδρυση , εκσυγχρονισμός και επέκταση ή και μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή προϊόντων πάστας, νιφάδων πραλίνας, παστελιών, snaks κλπ.

Β.5. Μεταποίηση σύκων – σταφίδων

α) Εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας σύκων.

β) Ίδρυση,  Εκσυγχρονισμός, επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων επεξαργασίας σταφίδων.

 

Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού και Αξιοποίησης Υπολειμμάτων της Μεταποίησης Οπωροκηπευτικών

Γ.1. Επενδύσεις εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού και αξιοποίησης υπολειμμάτων των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών του τομέα μεταποίησης οπωροκηπευτικών για την παραγωγή λιπασμάτων ή/και ζωοτροφών


• Στον τομέα των μονάδων επεξεργασίας επιτραπέζιων ελιών:

Δ.1. Εκσυγχρονισμός – μετεγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας βρωσίμων ελαιών

Δ.2. Ίδρυση – επέκταση μονάδων μόνο για γραμμές συσκευασίας καταναλωτή και γραμμές παραγωγής νέων προϊόντων.

• Στον τομέα των γεωμήλων

Ε.1. Ιδρύσεις νέων μονάδων, εκσυγχρονισμός – επέκταση, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, συμπλήρωση υφισταμένων μονάδων, ή προσθήκη γραμμών σε υφιστάμενες μονάδες μεταποίησης γεωμήλων με προορισμό την παραγωγή νέων προϊόντων όπως

προτηγανισμένης / κατεψυγμένης πατάτας,

• τσιπς ή σνακς πατάτας κ.λ.π.

• άλλα νέα προϊόντα

• Προϊόντα ειδικής χρήσης

ΣΤ.1 Ίδρυση, εκσυγχρονισμός. επέκταση, μετεγκατάσταση μονάδων για παραγωγή προϊόντων ειδικής χρήσης π.χ. ξύδι, διάφορες σάλτσες, σακχαρώδη προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, ζαχαροπλαστική, βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων (σακχαρώδη προϊόντα από φρούτα και εσπεριδοειδή, σιρόπια, πάστες κοκτέιλσ, snacks, μαστίχα κλπ)

Comments are closed.